Novi Sad
Srbija
Novi Sad
Srbija
vikendskolavina@gmail.com
Pozovite nas
+381 60 33 14 073
Manifestacija posvećena organskom i biodinamičkom uzgoju grožđa i proizvodnji vina je održana 19.maja 2024. godine u vinskom podrumu restorana Korpa Deli Bistro. Prvobitno, ideja ove radinoce je bila da publici koja približimo ova malo drugačija vina.
Imajući u vidu i to da su se među učesnicima našli i vinari, tokom degustacije su se vodile debate oko nekoliko ključnih termina, a to su konvencionalno, organsko, biodinamičko i prirodno vino, kao i razlike između njih.
Tokom radionice smo probali 15 vinskih etiketa, od koji je većina napravljena od autohtonih sorti i to po principima organske i biodinamičke proizvodnje.
Bojan Baša - Malo je reći da je Bojan među prvim, mladim vinarima doneo ideje pravljenja prirodnih vina iz nekoliko slovenačkih vinarija. Shvatio je da je Fruška Gora povoljan teren za takav pristup vinovoj lozi i upustio se u ozbiljnu avanturu. Bojan kaže da je počeo da pravi vina onakva kakva bi želeli da piju on i njegovi prijatelji,a ne da bi se samo prodalo.
Nikola Jelovac - Najmlađi enolog u Srbiji koji se zajedno sa svojim timom iz vinarije Imperator bavi proizvodnjom konvencionalnih, organskih, ali i biodinamičkih vina. Kao stručnjak, ali i veliki ljubitelj vina, istinski se trudi da kulturu isprobavanja različitih načina proizvodnje vina približi svim konzumentima.
Jelena Burmudžija - Enolog u vinariji Vinarium i vlasnica vinarije Burma, koju je sa suprugom Markom pokrenula 2014. Kao enolog i kao vinogradar, Jelena sa velikom posvećenošću, ljubavlju i poštovanjem kontroliše vinovu lozu i grožđe. Konverzija sa konvencionalnog na organski uzgoj grožđa je nešto što je pokrenulo da se okrene prirodnim vinima.
Anđela Živanović - Najmlađi ženski enolog u Srbiji koja je svojim trudom i znanjem uspela da se približi timu najboljih. U vinariji Vinum, uz kolegu koji joj povremeno pomaže, uspela je da napravi višestruko nagrađivana i sada već svetski poznata vina.
Poseban značaj ovog događaja je u tome što su sve vinarije koje su gostovale uspele da prenesu svoje ideje koje su usmerene ka organskoj i biodinamičkoj proizvodnji.
Rast vinove loze u skladu sa prirodom i okruženjem, unapređenje biodiverziteta i ekološka svest im otvaraju vrata najprestižnijih svetskih restorana.
I pored veoma strogih i specifičnih kriterijuma za dobijanje sertifikata, ističu koliko je ovakava filozofija važna za budućnost vinarstva Vojvodine i vinski put Novog Sada.
Ova manifestacija je održana 26. 12. 2023. u Novom Sadu, u restoranu Fontana. Program je bio sastavljen iz dva segmenta. Prvi deo je bila radionica sa predstavljanjem starih autohtonih sorti Vojvodine, a drugi radionica sa predstavljanjem novonastalih autohtonih sorti sa ovog područja.
Učesnici manifestacije su bile vinarije koje su gajenjem autohtonih sorti vinove loze postale prepoznatljive na domaćoj, ali i na svetskoj vinskoj sceni, kao i nove, mlade vinarije koje su prepoznale značaj uzgoja autohtonih sorti.
Vinarije koje su predstavile svoja vina i nesebično učestvovale u ovom projektu su Fruškogorski vinogradi sa svojim Grašcem iz 2020., zatim vinarija Despotika sa Moravom, vinarija Šijački sa svoje dve etikete - Sedušom i Neoplantom, vinarija Tonković sa neizostavnom Kadarkom.
Ivana Šijački - vlasnica vinarije Šijački koja jedina ima zasade seduše, jedne od 10 preostalih starih sorti Vojvodine.
Vinarija Tonković - predstavnik vinarije čija je kadarka prvo srpsko vino koje je uvršteno u najveći muzej vina na svetu u Bordou i vinarija koja svoju kadarku 28. maja svake godine šalje u Vatikan.
Zoran Bojović - vinski kritičar i somelijer (Pojam autohtono i značaj za razvoj turizma i privrede jedne regije).
Miloš Marković - enolog, bio vine consulting koji je govorio o potencijalima autohtonih sorti u zavisnosti od tretiranja u vinogradu.
Akcenat manifestacije je bio na tome da Novi Sad bude grad koji predstavlja i širi vinsku kulturu i zalaže se za negovanje autohtonih sorti i lokalnih proizvoda.
Osnovna ideja je bila da istaknemo komparativnu prednost autohtonih sorti u odnosu na internacionalne sorte prikazom specifičnosti podneblja, vinograda, istorije, potencijala i ostalih proizvoda od grožđa.
Važnost ovakvih događaja ogleda se u autohtonim sadržajima važnim za turiste iz inostranstva koji imaju želju da upoznaju posebnosti naših sorti.
* Obećajemo da vam nećemo slati neželjenu poštu